Σελίδα 1 από 1

Εκδήλωση: Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία

Δημοσιεύτηκε: 19 Νοέμ 2024 09:28
από aegeanpalestinesolid
Το κράτος του Ισραήλ είναι από τη γενεσιουργό του στιγμή συνδεδεμένο με τη βία εναντίον των Παλαιστινίων. Ως ένα αποικιοκρατικό σχέδιο, το τελευταίο που ενορχήστρωσε η Δύση, καθοδηγούμενο από τη ρατσιστική σιωνιστική ιδεολογία του και υποστηριζόμενο από τους ιμπεριαλιστικούς πάτρωνές του, βασίστηκε στην εκτόπιση του γηγενούς πληθυσμού και τη διάπραξη θηριωδιών εναντίον του. Η δικαιολογημένη και νόμιμη αντίσταση των Παλαιστινίων, όταν δεν απαντάται με την αδιαφορία των Δυτικών κυβερνήσεων, καταδικάζεται συλλήβδην ως «τρομοκρατία» και αποπολιτικοποιείται. Όμως, παρά τις αντιξοότητες, ο Παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται, κόντρα στις προσπάθειες εξάλειψής του.

Πλέον το εποικιστικό αποικιοκρατικό πρότζεκτ του Ισραήλ έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που έχει οδηγήσει στο να γίνουμε όλοι και όλες μάρτυρες μιας γενοκτονίας, μιας δραματικής δηλαδή κλιμάκωσης της εκστρατείας εθνοκάθαρσης που το Ισραήλ συστηματικά και διαχρονικά διεξάγει εναντίον ενός λαού, αρνούμενο το δικαίωμα στην ίδια του την ύπαρξη.

Τώρα είναι που χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι στη διαχρονική αδικία. Τώρα είναι που πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση απο-αποικιοποίηση της Μέσης Ανατολής και τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στους λαούς της Δυτικής Ασίας να ζουν ειρηνικά, ισότιμα, δίχως ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καλούμε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου μας στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Εργαστήριο Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικών Κινημάτων (LaCASMo) του Τμήματος Κοινωνιολογίας και η Ερευνητική Ομάδα «Αόρατες Πόλεις» του Εργαστηρίου Αστικής Γεωγραφίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τμήματος Γεωγραφίας την Παρασκευή 22/11 στις 18:00 στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, με τίτλο «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία» με προσκεκλημένους ομιλητές τους:
  • Νικόλα Κοσματόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής και Ανθρωπολογίας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού
  • Στράτο Γεωργούλα, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγητή Κριτικής Εγκληματολογίας
  • Μιχάλη Ψημίτη, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Θα ακολουθήσει συζήτηση.