ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ_03.11.2023

Ανακοινώσεις Υπηρεσιών Σχολής Επιστημών της Διοίκησης.
Δημοσιεύσεις μόνο από τους Συντονιστές.

Συντονιστές: sofb_gram, v.tsardakas, spsysde, chios_gram_kosm

Απάντηση
sofb_gram
Δημοσιεύσεις: 180
Εγγραφή: 17 Οκτ 2008 13:45

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ_03.11.2023

Δημοσίευση από sofb_gram »

Εκδήλωση ενημέρωσης για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών θα πραγματοποιηθεί στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Χίου την Παρασκευή 3/11/2023 και ώρα 12:00 στη μικρή αίθουσα του 1ου ορόφου του Μιχαλείου κτιρίου. Η παρουσίαση θα γίνει από τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βασικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αν. Καθηγήτρια Andrea Paola Rojas. Το Εργαστήριο Βασικών Επιστημών Υγείας συνεργάζεται με το Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) για την ενημέρωση και εγγραφή μελών στην παγκόσμια τράπεζα δοτών μυελού των οστών. Η δράση αυτή επικεντρώνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και το αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης είναι εμπλουτισμός της παγκόσμιας τράπεζας με περισσότερα από 3000 εθελοντές σε λιγότερο από 2 έτη.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ίαση ορισμένων περιπτώσεων καρκίνου, ιδιαίτερα για τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα. Οι ασθένειες τις περισσότερες φορές θεραπεύονται μόνο με τη μεταμόσχευση κατά την οποία πραγματοποιείται αντικατάσταση του μυελού των οστών του ασθενούς με τον μυελό των οστών του υγιούς ιστοσυμβατού δότη. Σε περίπτωση μη εύρεσης συμβατού δότη στο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς (με την πιθανότητα εύρεσης συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια να κυμαίνεται στο 30%), η ελπίδα στρέφεται στην εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), επομένως υψίστης σημασίας είναι η εγγραφή εθελοντών στην παγκόσμια τράπεζα, καθώς με αυτό τον τρόπο αυτομάτως αυξάνονται οι πιθανότητες έγκαιρης εύρεσης του εγγεγραμμένου εθελοντή.

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία της δωρεάς, με αποτέλεσμα η εθνική δεξαμενή εθελοντών δοτών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η δωρεά πραγματοποιείται μέσω της συλλογής κυττάρων αίματος και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Αντίστοιχα, η καταγραφή εθελοντών δοτών γίνεται με τη λήψη στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Η πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη αυξάνεται όταν τα άτομα έχουν κοινή προέλευση και κοινό γενετικό υλικό. Για αυτό το λόγο, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε περιοχή να υπάρχουν αρκετοί εθελοντές δότες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από λευχαιμία σε κάθε γωνία της χώρας μας αλλά και σε όλο το κόσμο.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σχολή Επιστημών της Διοίκησης”