ΚΣ ΣΔΕΠ Π. Αιγαίου: Συμμετοχή στην απεργία της 8/12/16

Συντονιστής: tina.zormbala

Απάντηση
tina.zormbala
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 06 Νοέμ 2007 19:38

ΚΣ ΣΔΕΠ Π. Αιγαίου: Συμμετοχή στην απεργία της 8/12/16

Δημοσίευση από tina.zormbala »

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες περικοπές σε μισθούς και δικαιώματα
Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

Μετά το σφαγιασμό των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την εκτίναξη του ΦΠΑ στα νησιά στο 24%, την ψήφιση νέων δυσβάσταχτων φορολογικών μέτρων για το 2017 ύψους 2,6 Δις Ευρώ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδιάζει νέα μέτρα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Κατάρτιση νέου «ειδικού» μισθολογίου.
Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%.
Νέα μείωση του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ και νέος «υποκατώτερος μισθός» για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Κατάργηση όσων προνομιακών επιδομάτων έχουν απομείνει.
Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών.
Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600-9.100 ευρώ. (Πρόσφατα μειώθηκε από τα 9.500 στα 8.600-9.100).
Θέσπιση του λοκ άουτ (ανταπεργία).
Νέος συνδικαλιστικός νόμος που θα περιορίσει και οδηγήσει πρακτικά στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Στο χώρο της παιδείας, η ολοένα αυξανόμενη υποχρηματοδότηση οδηγεί σε υπολειτουργία και συρρίκνωση Τμημάτων αλλά και Πανεπιστημίων, στη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας. Από μεριάς κυβέρνησης οι λύσεις που προωθούνται είναι:

επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας (βλ. «νέοι επιστήμονες κάτοχοι διδακτορικού» με μηνιαίο μισθό 300€ και για 6 μήνες, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ)
πίεση στα πανεπιστήμια για αναζήτηση εξωτερικών πόρων κυρίως δωρεών, χορηγών.

Άλλωστε επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά από τα χείλη ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η «ελαχιστοποίηση της δημόσιας χρηματοδότησης», ώστε να καλύπτει μόνο λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων! Τα πανεπιστήμια από τη μεριάς τους για να λύσουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης επιβάλουν όλο και μεγαλύτερα δίδακτρα σε μεταπτυχιακές σπουδές, αναζητούν χορηγούς και δωρεές, εντείνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πανεπιστήμιο εντείνει την επιχειρηματοποίηση και εμπορευματοποίησή του. Παράλληλα οι δεσμεύσεις στην Τρόικα για αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα είναι αλλαγές που σίγουρα θα οδηγήσουν σε ανατροπές στην επαγγελματική μας κατάσταση που με βάση την μέχρι τώρα πολιτική δεν θα βοηθήσουν τα οικονομικά του κλάδου.

Η εμπέδωση του μνημονιακού καθεστώτος και η υπηρέτησή του από το σύνολο του «επίσημου» πολιτικού συστήματος, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και του μέλλοντος της χώρας για τον επόμενο αιώνα, η πλήρης συμμόρφωση και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις υπερατλαντικές και τις ευρωενωσιακές επιταγές είναι το συνολικό πολιτικό πλαίσιο, εντός του οποίου εφαρμόζεται η κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια ειδικότερα, τα οποία έχουν μπει σε μια φάση διαρκούς συρρίκνωσης και αποδιάρθρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται αγώνας διαρκείας για την ανάπτυξη ενός συνολικού κινήματος ανατροπής ενάντια στις πολιτικές όχι μόνο των μνημονίων αλλά και όλων των ιμπεριαλιστικών και ευρωενωσιακών σχέσεων και σε ρήξη με αυτές. Η κατάσταση στον κλάδο μας, σε όλους τους συλλόγους ΔΕΠ και στο σύλλογό μας επιτρέπουν αισιοδοξία. Δεν σταματάμε όμως τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Με τις δυνάμεις που έχουμε συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους. Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία και τα συλλαλητήρια την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, με τα πάγια αιτήματα που έχουμε διατυπώσει ως σύλλογος τα τελευταία χρόνια (βλ. αναλυτικά:viewtopic.php?f=13&t=20225).

Ζητάμε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου ενόψει της απεργίας της Πέμπτης να αναβάλλει την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου εκείνη την ημέρα, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην απεργία.
Συνημμένα
KS_SDEP_PAigaiou_Apergia_8_12_16.doc
(21.5 KiB) Μεταφορτώθηκε 194 φορές
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σύλλογος Διδασκόντων”