αποφαση διευρυμενου ΚεντρικοΥ ΣυμβουλΙου ΣυλλΟγου ΔΕΠ ΠανεπιστημΙου ΑιγαΙου 9/12/2023

Συντονιστής: tina.zormbala

Απάντηση
tina.zormbala
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 06 Νοέμ 2007 19:38

αποφαση διευρυμενου ΚεντρικοΥ ΣυμβουλΙου ΣυλλΟγου ΔΕΠ ΠανεπιστημΙου ΑιγαΙου 9/12/2023

Δημοσίευση από tina.zormbala »

αποφαση διευρυμενου ΚεντρικοΥ ΣυμβουλΙου ΣυλλΟγου ΔΕΠ
ΠανεπιστημΙου ΑιγαΙου

Συνεδρίαση 9ης Δεκεμβρίου 2023

[...]

Μέρος της απαξίωσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, συνιστά η πλήρης εγκατάλειψη της φοιτητικής μέριμνας, με τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης στην πλειονότητα των φοιτητικών εστιών της επικράτειας.  Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επανειλημμένα έχουν τεθεί τα ζητήματα των φοιτητικών εστιών σε απομακρυσμένες περιοχές και χωρίς επαρκή λεωφορειακή σύνδεση, χωρίς επαρκή δημόσιο φωτισμό, χωρίς επαρκή θέρμανση και υψηλά ποσοστά υγρασίας, και αναφορές από φοιτητές και φοιτήτριες για παρενοχλητικές συμπεριφορές από τους ιδιοκτήτες. Τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας αποτελούν βασική προτεραιότητα και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σίγουρα δεν ήταν επιλογή της διοίκησης του Πανεπιστημίου η υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων εργασίας στον τομέα της καθαριότητας και φύλαξης. Συντασσόμαστε με τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων σε δημόσιο τομέα που απαιτούν την κατάργηση των εργολαβιών καθαριότητας και φύλαξης σε όλους τους δημόσιους χώρους. Ως Σύλλογος ΔΕΠ διεκδικούμε μόνιμες και σταθερές εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες, είτε πρόκειται για διδάσκοντες/σκουσες, είτε πρόκειται για προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης που βρίσκεται στις δυσμενέστερες σχέσεις εργασίας. Στεκόμαστε σταθερά στο πλάι τους και στηρίζουμε τα αναφαίρετα δικαιώματά τους.

Η ψήφιση νόμου για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών. Η κυβέρνηση βρήκε νομικά εργαλεία για να ξεπεράσει την συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων -παράκαμψη του άρθρου 16Σ μέσω του άρθρου 28Σ. Ανεξάρτητα από την συνταγματικότητα ή όχι των εν λόγω νομικών εργαλείων, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για ερμηνευτική ακροβασία ή όχι, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χτυπάει το δημόσιο αγαθό της παιδείας: μεταξύ άλλων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στην περαιτέρω εμπορευματοποίησή του, στην περαιτέρω υποβάθμιση των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, στην εντονότερη εξάρτηση της εφαρμοσμένης έρευνας από ιδιωτικούς φορείς, και στο χτύπημα της βασικής έρευνας. Θα πλήξει με μεγάλο βαθμό τα περιφερειακά πανεπιστήμια και κυρίως τα ακριτικά, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η παιδεία πρέπει να παραμείνει δημόσια και να είναι δωρεάν. Απλή διεκδίκηση για ενίσχυση ή απλή υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου χωρίς ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφήνει διάπλατα τις πόρτες ανοικτές για την ίδρυσή τους (βλ. αναλυτικά: Ανακοίνωση ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Π. Αιγαίου 17/7/2023 viewtopic.php?t=32220).
Συνημμένα
Apofasi_Dievrimenou_KS_SDEP_PAigaiou+idiotika_9-12-23.docx
(12.31 KiB) Μεταφορτώθηκε 41 φορές
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σύλλογος Διδασκόντων”