Κοινή ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγων Π. Αιγαίου

Συντονιστής: tina.zormbala

Απάντηση
tina.zormbala
Δημοσιεύσεις: 68
Εγγραφή: 06 Νοέμ 2007 19:38

Κοινή ανακοίνωση ΔΣ Συλλόγων Π. Αιγαίου

Δημοσίευση από tina.zormbala »

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΔΕΠ, ΕΕΠ/ΕΔΙΠ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Προτάσεις για ασφαλές άνοιγμα
5 Οκτωβρίου 2021

Η ΚΥΑ που εκδόθηκε για την λειτουργία των ΑΕΙ περιλαμβάνει μέτρα που είναι επιστημονικά ανορθολογικά, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα αντιφατικά και επικίνδυνα. Για παράδειγμα, η διδασκαλία σε αίθουσες με τη «μέγιστη δυνατή πληρότητα», δηλαδή χωρίς καθόλου αποστάσεις μεταξύ των παριστάμενων, ακόμη και σε αίθουσες που μπορεί να είναι χωρητικότητας 100 ατόμων, θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Την ίδια στιγμή η είσοδος στα κυλικεία επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες, ενώ πρέπει να τηρούνται αποστάσεις!

Τα μέτρα δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη την ανάγκη συνδυασμού των εμβολιασμών με μέτρα δημόσιας υγείας στο σύνολο του πληθυσμού (εμβολιασμένων και μη), προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της πανδημίας στην κοινότητα, και επιμένει σε έναν διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων όσον αφορά τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Θέλουμε εκπαίδευση με φυσική παρουσία, ταυτόχρονα με υγειονομική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής της ΓΣ του ΣΔΕΠ ΑΠΘ για την υγειονομικά ασφαλή, δια ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ (Σεπτέμβριος 2021), τα εμβόλια αποτελούν «βασικό εργαλείο τόσο για την ατομική προστασία και την πρόληψη της σοβαρής νόσησης, όσο και για την ανάσχεση της επιδημίας στην κοινότητα». Δεν αρκούν όμως για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων με φυσική παρουσία. Για την ασφαλή επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου και για να μην επανέλθουμε σε λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων σε μαθήματα εξ αποστάσεως, είναι αυτονόητα και κρίνονται ιδιάζουσας σημασίας τα ακόλουθα μέτρα:
• Διενέργεια δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών ελέγχων εντός των χώρων του Πανεπιστημίου -σε όλα τα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου- και των φοιτητικών εστιών με την ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλη την κοινότητα, εμβολιασμένους ή μη. Πολύ χρήσιμη είναι η πρόσφατη εμπειρία από τους χώρους που πραγματοποιήθηκαν οι δια ζώσης εξετάσεις στο Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου, με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να είναι παρόν και να διεξάγει δωρεάν rapid tests σε όλους και όλες.
• Στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης των φοιτητών/τριών, εργαζόμενων και διδασκόντων/ουσών με ευθύνη του ΕΟΔΥ και την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, και παράλληλα διευκόλυνση του εμβολιασμού φοιτητών/τριών, είτε σε εμβολιαστικά κέντρα εντός των Μονάδων, είτε σε τοπικά νοσοκομεία.
• Διεξαγωγή μαθημάτων και εργαστηρίων με τήρηση αποστάσεων σε χώρους που θα πληρούν όλες τις υγειονομικές συνθήκες (χώροι με παράθυρα και επαρκή αερισμό) και θα απολυμαίνονται με μεγάλη συχνότητα. Επιπλέον αξιοποίηση αμφιθεάτρων, αιθουσών, συνεδριακών κέντρων, για την αραίωση των φοιτητών και φοιτητριών, και πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.
• Αγορά ειδικών συσκευών απολύμανσης αέρα για αίθουσες διδασκαλίας και κλειστούς χώρους με ελλιπή αερισμό.
• Ειδικά συγκεκριμένα μέτρα και αυξημένη ιατρική παρακολούθηση, με ευθύνη του κράτους, για κάθε διδάσκοντα/ουσα ή φοιτητή/τρια που ανήκει σε ομάδες αυξημένου υγειονομικού κινδύνου.
• Μέτρα για πυκνότερα και ασφαλή δρομολόγια των ΜΜΜ για τις μετακινήσεις των φοιτητών/τριών από και προς τους πανεπιστημιακούς χώρους.
• Δημιουργία και στελέχωση ιατρείων του πανεπιστημίου σε όλες τις πανεπιστημιακές μονάδες με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους, την ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΣ Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΣ Συλλόγου ΕΕΠ/ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σύλλογος Διδασκόντων”