University of the Aegean Forum

Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Ανακοινώσεων & Συζητήσεων
Τώρα είναι 23 Ιούλ 2016 13:05

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Δεκ 2012 12:07 
Χωρίς σύνδεση
Administrator
Administrator

Εγγραφή: 06 Ιουν 2008 14:45
Δημοσιεύσεις: 5
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Συμβούλιο


Μυτιλήνη, 11/12/2012
Αριθ. Πρωτ. Συμβουλίου : 13ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Στην 5η συνεδρίαση του Συμβούλιου που πραγματοποιήθηκε την Tρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 συζητήθηκαν, εκτός ημερησίας διατάξεως, τα μείζονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τα σπασμωδικά, χωρίς μελέτη, όραμα και σχεδιασμό μέτρα της Πολιτείας και την σχετιζόμενη παρατεταμένη αδυναμία λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών. Προβλήματα που δημιουργούν πλέον σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την υπόσταση του Πανεπιστημίου.
Τα μέλη του Συμβουλίου διαπιστώνουν τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σύντομα στην πλήρη αδυναμία λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εκπλήρωσης των διδακτικών και ερευνητικών του δραστηριοτήτων με καθοριστικές επιπτώσεις για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους σε αυτό αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναπτύχθηκε τα 27 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυσή του το 1985, και διαθέτει σήμερα 17 τμήματα, 25 μεταπτυχιακά, περισσότερους από 10.000 φοιτητές, στις 6 Πανεπιστημιακές Μονάδες του. Προσέφερε πολλά νέα καινοτόμα αντικείμενα που εισήγαγε για πρώτη φορά στον Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και δημιούργησε επιστημονικές μονάδες με διεθνείς διακρίσεις και κύρος που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Και όλα αυτά με το μικρότερο αναλογικά σε σχέση με όλα τα άλλα Πανεπιστήμια διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ανά φοιτητή, τμήμα και πανεπιστημιακή μονάδα). Με τον τρόπο αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην εισαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στα νησιά, στη δημιουργία επικοινωνιακών δικτύων, στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής διοίκησης και των διαδικτυακών εφαρμογών, στις συγκοινωνίες και στις μεταφορές, στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην απασχόληση, στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του αρχιπελάγους.
Η παραπάνω προσφορά του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν σύμφωνη με τα οράματα και τον σχεδιασμό της ίδρυσής του, τα οποία πολύ απέχουν από τα λογιστικά και διαχειριστικά τεχνάσματα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας.
Είναι όμως προφανές ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε χωρίς φοιτητές, ούτε χωρίς διδάσκοντες και υπαλλήλους, ούτε χωρίς πόρους και υποδομές.
Τα αιφνιδιαστικά, οριζόντια και χωρίς μελέτη μέτρα που θεσμοθετούνται από την Πολιτεία εμποδίζουν την εκπλήρωση της αποστολής του. Ειδικότερα:
1. Η εφαρμογή του νόμου 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016», όπως εφαρμόζεται με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αποστερούν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου 35 διοικητικούς υπαλλήλους ΙΔΑΧ που εκτελούν κρίσιμες και απόλυτα απαραίτητες για το Ίδρυμα υπηρεσίες, επιτείνοντας τα ήδη μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των διοικητικών του υπηρεσιών.
2. Η επαναφορά του θεσμού των -χωρίς περιορισμούς- μετεγγραφών των πρωτοετών φοιτητών στο μέσον του ακαδημαϊκού έτους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στερώντας τα από σημαντικό αριθμό φοιτητών και μεταβάλλοντας με αθέμιτο τρόπο τους δείκτες βιωσιμότητας, τους οποίους επικαλείται το Υπουργείο για την αναδιάταξη του Ακαδημαϊκού χάρτη στο πλαίσιο του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.
Η πλήρης αδυναμία διοικητικής λειτουργίας λόγω των καταλήψεων των διοικητικών υπηρεσιών από την άλλη πλευρά αποστερεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από σημαντικούς πόρους και κρίσιμες λειτουργίες καθώς δεν θα εκτελεστεί πάνω από το 50% του Προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος ήδη έχει περικοπεί δραματικά. Υφίσταται ο κίνδυνος να ακυρωθεί μεγάλος αριθμός διαγωνισμών που υποστηρίζουν κρίσιμες λειτουργίες του Πανεπιστημίου και διακυβεύεται σοβαρά η εκτέλεση μεγάλων ερευνητικών έργων και προγραμμάτων δημιουργίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών (Φοιτητικές Εστίες ΣΑΕ Ρόδου, Κτήριο Κοινωνικών Επιστημών, Φοιτητικές εστίες Μυτιλήνης) με αποτέλεσμα να υπονομεύονται η λειτουργία και οι προοπτικές του Πανεπιστημίου, του βασικού πόλου παιδείας και ανάπτυξης του Αιγαίου.
Τέλος η έλλειψη ψυχραιμίας αυτήν τη δύσκολη περίοδο και η καλλιέργεια κλίματος διχασμού και διαμάχης στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου επιτείνει την σύγχυση, δεν επιτρέπει την συγκροτημένη και αποτελεσματική αντίδραση, ενώ αμαυρώνει στα μάτια των φοιτητών και των πολλαπλά δοκιμαζόμενων οικογενειών τους την εικόνα και τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τελικά υπονομεύει την ίδια την επιβίωση του Πανεπιστημίου.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να επανεξετάσει το –αμφιλεγόμενης συνταγματικότητας- μέτρο του συνυπολογισμού των μελών ΔΕΠ στο διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα υποστελεχωμένα Περιφερειακά και Παραμεθόρια Πανεπιστήμια να στερούνται απαραίτητου προσωπικού και να υποβάλλονται σε λειτουργικές περιπέτειες, ενώ τα υπερστελεχωμένα Κεντρικά Πανεπιστήμια μένουν άθικτα.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προστατεύσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από την εφαρμογή οριζόντιων άδικων μέτρων και να σεβαστεί την ιδιαίτερη δομή των περιφερειακών μονάδων που διασφαλίζει την λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Καλούμε όλους τους διδάσκοντες και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, όλους τους φορείς τις Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να περιφρουρήσουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ο Προεδρεύων

Αναπλ. Καθηγητής Νικ. Ζούρος


Συνημμένα:
013 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ τελικό.doc [60 KiB]
Έχει μεταφορτωθεί 218 φορές
Κορυφή
 Προφίλ  
Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 1 Δημοσίευση ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
POWERED_BY

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com